Zoeken

Eerste acht stenen gelegd bij ziekenhuis MST Enschede

De eerste stenen van het grootste bouwproject van de stad Enschede en de regio Twente, het nieuwe ziekenhuis van Medisch Spectrum Twente (MST), zijn gelegd. De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten en Herre Kingma, voorzitter van de Raad van Bestuur van MST, legden de allereerste steen. Daarna zijn een aantal inwoners uit de regio vereeuwigd in de muren van het nieuwe ziekenhuis, elk met een eigen ‘gouden' steen.

ZiekenhuisEnschede1.jpg
ZiekenhuisEnschede1.jpg

Gouden stenen

De gouden stenenactie is een initiatief van MST om de regio te betrekken bij de bouw van één van de grootste niet-academische ziekenhuizen in Nederland. Zeven stenen lagen verstopt in de stad. Op Facebook en Twitter zijn tips gegeven over de plek waar ze lagen. Een succesvolle actie waarbij hele gezinnen in de stad op zoek zijn gegaan. De namen van de vinders zijn op de stenen gegraveerd en sieren nu de muren van het nieuwe ziekenhuis.

ZiekenhuisEnschede2.jpg

Bouwteam

MST wordt ontwikkeld en gebouwd door Goossen te Pas Bouw samen met Dura Vermeer en Trebbe. Hierbij krijgt de bouwcombinatie ondersteuning van de installatiecombinatie Unica, Croon en Wolter & Dros. De intensieve samenwerking in het bouwteam leidt tot minder faalkosten, een verlaging van de bouwkosten en versnelling van de bouwtijd.

Omvang

Het nieuwe ziekenhuis wordt 78.400 vierkante meter groot en krijgt 620 bedden (inclusief Vrouw Kind Centrum). Bijzonder is het grote aantal eenpersoonskamers. De bouwkosten van het werk bedragen circa 239 miljoen euro (inclusief installaties en BTW). De oplevering is eind juli 2015 gepland.

Duurzaamheid

Het nieuwe ziekenhuis wordt een duurzaam energiezuinig gebouw. Vanuit de nieuwbouw legt de gemeente een ondergrondse tunnel naar de al bestaande parkeergarage onder het van Heekplein, midden onder het winkelcentrum.

Middenin de stad

De bouwlocatie bevindt zich in het centrum van Enschede. Dit vergt een zeer precieze (logistieke) planning (just in time). Toeleveranciers verzamelen zich daarom op een locatie net buiten de stad en krijgen een seintje wanneer ze het bouwterrein op mogen rijden.