Zoeken

Eerste atrium MST wind- en waterdicht

Het eerste atrium aan de Koningstraat is wind- en waterdicht, het tweede atrium bijna. Ook is de verwarming in dit bouwdeel in werking gesteld, zodat de condities binnenin het gebouw gunstig zijn om met de afbouwfase verder te kunnen. Warmte is nodig om te voorkomen dat het bouwmateriaal vochtig wordt en om schimmelvorming tegen te gaan.

IMG_1753.JPG
IMG_1753.JPG

Veel natuurlijk licht t.b.v. een healing environment

Zowel het dak als de gevels van het nieuwe ziekenhuis zijn van glas. Er wordt als het ware een glazen stolp over het gebouw geplaatst. Dak- en gevelbeglazing bestaan uit thermisch geïsoleerde beglazing dat zorgt voor helder en natuurlijk licht en voor een behaaglijk gevoel zoals je dat ook in een glazen serre ervaart. In de atria wordt de buitenruimte door de lichtinval en afstemming van kleur, interieur, kunst en bomen bij het gebouw getrokken. Hiermee wordt een omgeving gecreëerd die bijdraagt aan het herstel van de patiënt (healing environment). Om te voorkomen dat de atria door het glazen dak onnodig opwarmen, is alleen aan de noordkant glas geplaatst, hierdoor valt direct zonlicht niet binnen. Geveldelen waar wel zonlicht binnenkomt, worden voorzien van automatische externe zonwering. De beglazing op de begane grond aan de Beltstraat krijgen een folie met een print dat een zonwerend effect veroorzaakt.

Er wordt in het dak 2500 m² glas verwerkt en in de gevels van de atria 5600 m². De gevelbekleding bestaat verder nog uit 6500 m² (ongeveer de grootte van een voetbalveld) geëmailleerde glazen platen. In de gevel van de atria zitten glazen luiken, die automatisch geopend worden bij een onvoorziene brand. Samen met ventilatoren op het dak kunnen op deze manier rook en warmte afgevoerd worden en blijven vluchtwegen goed zichtbaar.