Zoeken

Gemeentehuis Hardenberg genomineerd voor Gebouw van het Jaar 2013

VolkerWessels (Koenen Bouw, Goossen Te Pas Bouw, HOMIJ, Aveco de Bondt, Archiment) heeft het gemeentehuis Hardenberg gerealiseerd. Het ontwerp is gemaakt door CIE architecten uit Amsterdam en uitgewerkt door IAA Architecten uit Enschede. Op dit gebouw kan gestemd worden als BNA Gebouw van het Jaar 2013. Breng je stem uit.

hardenberg-gebouw-gemeentehuis.jpg
hardenberg-gebouw-gemeentehuis.jpg

Duurzaamste gemeentehuis van Nederland

Het gemeentehuis Hardenberg is één van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland. Het is compact van opzet en heeft door zijn ronde vorm een zeer gunstige verhouding tussen inhoud en geveloppervlak, hetgeen betekent dat er relatief weinig warmteverlies optreedt. De diepe kantoorverdiepingen waarborgen een hoge maat van flexibiliteit; dit maakt de toepassing van gevarieerde kantoorconcepten mogelijk. Via de vides komt er daglicht tot in het hart van het gebouw, waardoor het elektriciteitsgebruik voor verlichting geminimaliseerd wordt. Dankzij de ronde vorm vergen de gevels 20 % minder materiaal dan bij een rechthoekig gebouw. Door het gevelraster kleinschalig te houden is het mogelijk om alle gevels goed aan te passen op de zonoriëntatie. Rondom is het gebouw bekleedt met speciaal ontworpen panelen van gerecycled glas voorzien van een reliëf gebaseerd op het stadswapen van Hardenberg. Achter de panelen is een geavanceerde zonwering toegepast, die voor diffusie van het zonlicht zorgt.

Publieksprijs

258 gebouwen zijn ingezonden voor BNA Gebouw van het Jaar 2013. Ze dingen allemaal mee naar de publieksprijs. Hiervoor kan het publiek op alle inzendingen stemmen. Het project dat de meeste stemmen ontvangt, wint de publieksprijs. Deze wordt, samen met de hoofdprijs, uitgereikt op 16 mei 2013. Onder alle stemmers wordt een iPad 2 verloot.

Naast het publiek buigen ook vijf regionale vakjury's zich over de inzendingen voor BNA Gebouw van het Jaar 2013. Zij kiezen in alle vijf de BNA-regio's maximaal drie nominaties, waarvan één project de regiowinnaar wordt. Alle nominaties dingen mee naar de hoofdprijs, die de landelijke jury selecteert.

Breng je stem uit

Ga naar de speciale website en breng je stem uit.

http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/prijsvraag/preview.php?prijsvraag_name=prijsvraag18&id=2964