Zoeken

Hoogste punt ziekenhuis Hardenberg bereikt

Op 16 januari vierde Saxenburgh het hoogste punt van het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg. Om deze mijlpaal te markeren hesen zowel Saxenburgh als Bouwcombinatie Goossen Te Pas/Dura Vermeer Bouw Hengelo de vlag. Het nieuwe ziekenhuis gaat Saxenburgh Medisch Centrum heten. Vertegenwoordigers van medewerkers en gebruikers onthulden deze naam.

01_16_overzicht_DSF7967.jpg

Hoogste punt

De eerste paal van het nieuwe ziekenhuis werd op 28 juni 2018 in de grond geboord. Het hoogste punt is nu, ruim een half jaar later, bereikt en ligt op zestien meter. Het nieuwe ziekenhuis wordt een compact medisch centrum met alle basisvoorzieningen, dus met een Spoedeisende Hulp, Intensive Care, acute verloskunde en klinische kindergeneeskunde. Het ziekenhuis krijgt 130 bedden en bestaat uit drie bouwlagen. Door zo kort mogelijke looplijnen, efficiency en flexibiliteit in ruimtegebruik wordt er meer patiëntenzorg aangeboden. Ook krijgen patiënten meer privacy dankzij de drie- of éénpersoonskamers, in plaats van zespersoons kamers.

De entree komt aan de westzijde, waar een centraal plein toegang biedt naar parkeerplekken en het openbaar vervoer. De bouwwerkzaamheden moeten in 2020 afgerond zijn.

Met dit nieuwe medisch centrum blijft Saxenburgh een ziekenhuis en polikliniek houden in Hardenberg, met ook poliklinieken in Coevorden, Ommen en Westerhaar-Vriezenveensewijk.

01_16_vlag_hijsen_DSF7936.jpg

Bestuursvoorzitter Wouter van der Kam hees de Saxenburgh vlag. Hij geeft aan: “Nieuwbouw van ons ziekenhuis is een belangrijke stap, waardoor de bevolking in de regio voor lange duur kan rekenen op goede en moderne ziekenhuiszorg.” Directeur Henk Pluimers van Dura Vermeer Bouw Hengelo laat weten: “Als bouwcollectief trekken wij intensief samen op met onze opdrachtgever Saxenburgh. Wij zien het als onze uitdaging om de wensen en ambities vanuit de zorg op een innovatieve wijze te vertalen naar slimme en duurzame oplossingen.”

Niels Slotman, hoofd projectvoorbereiding van Goossen Te Pas Bouw voegt hieraan toe: “Ik ben vanaf het eerste schetsontwerp rond de bouwvak in 2017 betrokken bij het project en het maakt me trots om te zien wat we samen met ons team in een zeer kort tijdsbestek voor elkaar gekregen hebben.”

impressie MCV Hardenberg.JPG

Uniek door speling van het licht

Het gebouw krijgt een opvallende bronskleurige aluminium gevel die er door de speling van het licht iedere dag anders uitziet. Zo geeft een bewolkte hemel een ander effect dan een strakblauwe lucht. Dit geeft een heel eigen sfeer aan het nieuwe ziekenhuis en maakt het gebouw herkenbaar en uniek.

IMG-20190116-WA0003.jpg

Nieuwe naam

Niet alleen het gebouw wordt nieuw, ook de naam. De officiële naam van het nieuwe ziekenhuis luidt Saxenburgh Medisch Centrum. Namens de medewerkers en gebruikers onthulden Ruud Blankenburgh - voorzitter Vereniging Medische Staf, Klaas Schaap - voorzitter Cliëntenraad, Karin Vos vanuit de Verpleegkundige & Verzorgende Staf en Renate Veltkamp - vanuit de Ondernemingsraad deze nieuwe naam. Het is de eerste locatie die de naam Saxenburgh draagt. Op termijn zullen alle locaties, ook de locaties voor ouderenzorg, de naam Saxenburgh dragen.

Na afloop van de plechtigheden kregen de genodigden een rondleiding door het in aanbouw zijnde Saxenburgh Medisch Centrum.