Zoeken

Nieuwbouw Velve-Lindenhof bekroond met certificaat ‘Gebouwd volgens PassiefBouwenKeur’

Donderdag 11 april vond het minisymposium ‘Duurzaamheid in Velve-Lindenhof' plaats. De bijeenkomst werd feestelijk omlijst door PassiefBouwen.nl.

PassieBK_03.jpg

Duurzaamheid als rode draad

Met de bouwkundige oplevering van de laatste woningen en de aanleg van het openbaar gebied, is het einde in zicht van de herstructurering van de wijk Velve-Lindenhof in Enschede. De wijk heeft in hoog tempo een complete metamorfose naar vernieuwde stadswijk ondergaan. In opdracht van woningcorporatie De Woonplaats realiseerde bouwcombinatie Goossen Te Pas Bouw uit Enschede en De Groot Vroomshoop Houtbouw -beide onderdeel van VolkerWessels- samen met Beltman Architecten hier maar liefst 211 nieuwe woningen. Daarvan voldoen er 82 aan de eisen van het passief bouwen, 5 woningen zijn energieneutraal en de overige woningen hebben een EPC van 0,4. De herstructurering van Velve-Lindenhof is daarmee het grootste Passiefhuis nieuwbouwproject in Nederland.

Uitwisseling van kennis en ervaring

Een symposium in het teken van duurzaamheid, waarbij de opgedane kennis en ervaring konden worden uitgewisseld, mocht dan ook niet ontbreken. Het minisymposium ‘Duurzaamheid in Velve-Lindenhof ‘ vond plaats op donderdag 11 april. Frans Kooiker van De Woonplaats beet het spits af en vertelde aan de groep genodigden -allemaal mensen die werken met en aan duurzaamhei- over het belang van duurzaamheid in het project Velve-Lindenhof. Harm Valk van Nieman RI en Barend Scherpbier van Beltman Architecten vertelden vol enthousiasme over het ontwerp van de woningen en de toegepaste technieken. Er was een interactief vraaggesprek met Dinand van den Berg van Goossen Te Pas Bouw en Gerard Beltman van De Groot Vroomshoop en met Bart Jonker en Marcel Besten van De Woonplaats over het project Velve-Lindenhof. Gerard Salemink van Saxion/Pioneering presenteerde ten slotte de resultaten van de energiemonitoring die samen met ruim 80 bewoners in de wijk wordt gedaan.

Feestelijk tintje

Het minisymposium kreeg een extra feestelijk tintje door de officiële uitreiking van het certificaat ‘Gebouwd volgens PassiefBouwenKeur' door Chris Zijdeveld en Hendrik Nolles van PassiefBouwen.nl. Marcel Besten van De Woonplaats, Dinand van den Berg van Goossen Te Pas Bouw en Gerard Beltman van De Groot Vroomshoop ontvingen het certificaat uit handen van Chris Zijdeveld en Hendrik Nolles van PassiefBouwen.nl. Een bekroning op al het werk dat door de gezamenlijke partijen in de wijk is verzet.