Zoeken

Nieuwe ziekenhuis plannen in Mozambique

De inkt voor de bouw vergunning van nieuwbouw ziekenhuis Hardenberg is nog niet droog en het bouwteam heeft alweer andere plannen op tafel liggen en wel om als vrijwilligers in 2019 een 2e kliniek te bouwen in Mozambique.

ontwerp kliniek.png
kliniek in Itepela aanzicht.jpg
Kliniek in Itepela

In 2015 is een groep vrijwilligers van het bouwteam van het nieuwe ziekenhuis MST in Enschede, aansluitend aan de oplevering, voor 3 weken naar Mozambique geweest om daar een kliniek met bevallingsafdeling te bouwen. Er werd samen met lokale mensen gewerkt, met het idee om (bouw) kennis over te dragen. Het enthousiasme van de lokale bevolking in het dorpje Itepela in Mozambique was tijdens de bouw zo groot dat een aantal mensen uit het bouwteam van het MVC heeft gezegd nogmaals naar Mozambique te willen om een ander kliniek te bouwen.

kliniek in Itepela in gebruik.jpg
Kliniek in Itepela zoals deze nu in gebruik is

Vanuit Mozambique is zo rond de bouwvak 2017 het verzoek gekomen van een zendeling (Mevr. Anneke Douma) om als bouwteam van de kliniek in Itepala ook een dergelijke kliniek in Mecula te bouwen. Het dorpje Mecula ligt in de vergeten provincie Niassa, dezelfde provincie waar ook het dorpje Itepela ligt. De vrijwilligers van het bouwteam werken samen met Stichting SODA die de coördinatie tussen Nederland en Mozambique voor hun rekening nemen.

ontwerp kliniek.png
Ontwerp kliniek in Mecula

De kliniek in Mecula zal een aanvulling worden om de reeds aanwezige beperkte medische voorzieningen. In de nieuwe kliniek komen o.a. voorzieningen voor tandheelkundige hulp, een klein laboratorium, behandelruimte fysiotherapie met oefenruimte, kantoor voor raadgeving (arts, psycholoog), ruimte voor onderzoek en kleine chirurgische ingrepen, zaaltje voor training en uitzending gezondheids-zorgwerkers o.a. mobiele kliniek.

Op dit moment worden de plannen uitgewerkt, tekeningen gemaakt, de organisatie opgezet enzovoort. Ook wordt er een start gemaakt met het inzamelen van “middelen” Dat kunnen zijn financiële middelen maar ook goederen zoals bouwmaterialen, gereedschappen of meubels en medische apparatuur voor de inrichting van de kliniek.

Net als bij de kliniek in Itepela denkt het vrijwilligersteam om weer 1 of meerdere containers te vullen met de materialen die vooruit per schip worden verzonden.

Er is een rekeningnummer geopend specifiek bedoeld voor het project in Mecula. Indien er mensen of instanties zijn die goederen, bouwmaterialen of gereedschappen willen sponsoren dan kunnen ze contact opnemen met een van de vrijwilligers. Er is in Mecula specifiek behoefte aan inrichting behandelkamers, pantryblokken, tandartsstoel, oefenmateriaal fysiotherapie, Oogmeting-apparatuur, leeskaarten met alfabet, gebuikte brillen, sportbenodigdheden als voetballen, volleybalnetten, enz.

Voor de bouwmaterialen en gereedschappen zal ook een inventarisatie worden gemaakt nadat de tekeningen beschikbaar zijn.

Wilt u ter inspiratie meer informatie over wat ons vrijwilligersteam wil gaan bouwen in Mecula Mozambique dan kunt u kijken naar een filmpje op YouTube van de bouw van de kliniek in Itepela Mozambique. (Vergelijkbaar met Mecula)

De link is: https://www.youtube.com/watch?v=oNAOc8S0DK8

Maar u kunt op Google of YouTube ook zoeken op “Bouw kliniek Itepela Mozambique 2015”

Sponeren of doneren

Wilt u ons sponseren dan kunt u contact opnemen met

Niels Slotman: nslotman@goossentepasbouw.nl

 

Rekeningnr. Specifiek voor dit project: NL39RABO03136941 25 t.n.v. Mecula.