Zoeken

Presentatie zorgappartementen in Virtual Reality

Voor de nieuwbouw van Clara Feyoena Heem hebben wij, Goossen Te Pas, met onze opdrachtgever Saxenburgh Groep afgesproken om een van de 80 zorgappartementen virtueel te presenteren aan de toekomstige gebruikers. Afgelopen twee dagen was het zo ver, wij hebben aan zo’n 40 gebruikers het zorgappartement gepresenteerd met behulp van een VR-bril. Dit was voor alle partijen een positieve ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

Enscape_GTP.jpg

Het zorgappartement

Wij realiseren bij dit nieuwbouwproject twee woongebouwen met elk 40 zorgappartementen, in totaal dus 80 vrijwel identieke eenheden. Daarom is het zeker de moeite waard om één zorgappartement inclusief badkamer helemaal uit te werken, clashvrij en conform de uitvraag.  Zo kunnen wij opmerkingen van de opdrachtgever en eindgebruikers al verwerken voordat het gehele woongebouw technisch uitgewerkt is, hiermee wordt veel tijd en geld bespaard. Immers een vergissing voorkomen in dit voortraject is beter dan 80 keer herstellen tijdens of na uitvoering. Deze zeer gedetailleerde uitwerking van één zorgappartement noemen we een digitale Mock-up.

samengesteld02.png
Digitale Mockup zorgappartement

De uitwerking

Tijdens de uitwerking van de stukken van de architect, constructeur en installatieadviseur zijn door Goossen Te Pas, Brusche Electrotechniek en Engberink Technische Installaties meerdere optimalisaties doorgevoerd. Deze zijn naar voren gekomen uit overleggen van diverse werkgroepen binnen Clara Feyoena Heem. Uiteindelijk heeft elke discipline zijn eigen BIM-model gebouwd waarbij op detailniveau onderdelen zijn uitgewerkt. Zo zijn de wanden in het bouwkundige model voorzien van glasweefselbehang met sauswerk inclusief de voorschreven vloerplint, zit er spackspuitwerk aan het plafond en zijn de hoeken van het tegelwerk voorzien van een metalen tegelstrip. Qua installaties is alles exact zoals het uiteindelijk wordt uitgevoerd inclusief de juiste afmeting en kleur (denk bijvoorbeeld aan een zwarte drukplaat voor het toilet en het juiste schakelmateriaal).

Samengesteld 03.png

Presentatie in Virtual Reality

Goossen Te Pas collega’s Nico Huisken (projectleider) en Tobias Kingma (BIM-modelleur) hebben het zorgappartement afgelopen maandag en dinsdag gepresenteerd met behulp van een VR-bril. Hierbij hebben wij de grote groep verdeeld in sessies van 30-45 minuten met 4 tot 6 gebruikers. Op die manier hadden wij alle tijd om iedere gebruiker te laten wennen aan de VR-bril om vervolgens zelfstandig door het zorgappartement te laten lopen. De gebruikers konden letterlijk rondlopen, de ruimte waarin wij presenteerden was groot genoeg zodat wij het appartement op ware grootte konden laten zien.

Feedback!

Wij hebben erg veel positieve reacties ontvangen! De gebruikers waren verbaasd over hoe realistisch het was en hoeveel inzicht je op deze manier kan krijgen over een ruimte. Wij hebben daarnaast veel waardevolle input ontvangen van de eindgebruikers, enkele voorbeelden zijn: materialisatie van de badkamerdeur, posities van wandcontactdozen, hoe functioneert de tillift en mogelijke alternatieve posities van het bed.

Daar was het ons om te doen: Deze uiterst praktische informatie van de toekomstige gebruikers die er dagelijks gaan werken! Alle feedback nemen we mee naar onze overlegstructuren met werkgroepen om te kijken welke wensen mogelijk zijn en toegepast kunnen gaan worden. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de nieuwbouw zo goed mogelijk is afgestemd op de eindgebruikers.

1935_web_Clara_Feyoena_Heem_impressie_exterieur_1.jpg

Informatie

Kijk hier voor meer informatie over ons project Clara Feyoena Heem in Hardenberg.