Zoeken

Snelle bouwtijd scheelt duizenden euro's

VolkerWessels brengt de bouwtijd van geprefabriceerde conceptwoningen terug tot een dag. “Revolutionair”, noemt de oprichter van dit familieconcern, Dik Wessels, de nieuwe aanpak die in Holten voor het eerst wordt toegepast.

20140503_holten_1dag.jpg
20140503_holten_1dag.jpg

Hier worden een paar weken tijd 30 energienotaloze woningen sleutelklaar opgeleverd. De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Wessels investeringsmaatschappij Reggeborgh treedt op als belegger. Wessels gedachte is dat een aantal uitgevoerde projecten als voorbeeld kan dienen voor reguliere vastgoedbeleggers.

Lagere rentekosten door de korte bouwtijd is het belangrijkste financiële voordeel van het nieuwe concept Morgen Wonen, verklaart Dik Wessels. “Dit scheelt duizenden euro’s per woning.” De onderdelen van de woningen die VolkerWessels bouwt aan de Drostenweg in Holten komen tot in alle details geprefabriceerd de bouwplaats op. Daar is het een kwestie van inhijsen, monteren en als de werkdag voorbij is, is alweer een woning klaar. Als de dertig woningen in Holten af zijn, gaat het bedrijf gelijk verder met het volgende project, in Zeist. Daar komen vijf blokken van elk vijf woningen. Wessels: “We proberen vanaf nu alle projecten op elkaar te laten aansluiten om de investeringen in de fabrieken zo goed mogelijk te laten draaien.”

Eigen fabriek

Van de elementen komt 85 procent uit de eigen fabrieken van het bedrijf. Het zal vooral een hele kunst worden, realiseert Wessels zich, om de opeenvolgende bouwplannen niet alleen productie- maar ook vergunningtechnisch in het gewenste tempo voor elkaar te krijgen. Variatie in het concept zit onder meer in de gevelvorm en -kleur. De gebruikte bakstenen hebben een halve breedtemaat. Het verschil met de hele is niet te zien maar wel te merken aan de kosten, merkt Menno Schilder, aanwezig als inkoper, tevreden op. Gebruik is gemaakt van onderhoudsarme materialen waardoor de kosten in de exploitatiefase zo laag mogelijk zijn.

Tijdwinst

Materiaal is niettemin, zegt Wessels, niet het gebied waarop de slag om lagere kosten is gewonnen. Het belangrijke financiële voordeel zit in de tijdwinst. De rente over de bouwperiode is minimaal en de exploitatie kan direct beginnen. Met het bouwbord dat een paar weken geleden werd geplaatst als vrijwel enige reclame, zag Wessels de gegadigden toestromen. “Mensen reageerden direct en zo zijn er al vijftien verhuurd, waarvan dertien aan mensen uit Holten.” Over de verdere vraag maakt hij zich geen zorgen. De doelgroep is flink en bovendien hard aan het groeien. Nu de makelaar aan de slag gaat, zal naar verwachting ook de rest vlot van de hand gaan. Een opmerkelijk neveneffect van de snelle bouwtijd, constateerde Wessels, is dat toekomstige huurders hun oude woningen al opzegden terwijl van hun nieuwe huis nog niets te bekennen was.

Schoorsteen

De kant-en-klare woningonderdelen – zoals de sandwichvloer met daarin alle leidingen, de toiletruimte en de badkamer – komen in één keer op hun plaats. Net als de geprefabriceerde betonnen trap met daaromheen de wanden, die bovendien de hele woning stabiliseert. Bijzonder is ook de functie van de schoorsteen op het dak. Daarin zit een luchtwarmtepomp, bedoeld voor zowel de verwarming als de warmwatervoorziening. Op deze plaats veroorzaakt hij binnen geen geluidhinder. De woningen kunnen zonder veel kosten worden betrokken, noemt Wessels nog een troef. Vloerbedekking, koelkast, magnetron, inductiekookplaat, afwasmachine: het zit bij de huur inbegrepen. “Dat is aantrekkeli jk voor verhuur. Alles aan deze woningen is luxer gemaakt dan gebruikelijk bij huur- maar ook koopwoningen.”

 

Bron: Cobouw