Zoeken

Start nieuwbouw Stadsveteraan in het Amstelkwartier

De bouw van wooncomplex Stadsveteraan in het Amstelkwartier is begonnen. Op 11 mei vierden onze opdrachtgever gebiedsontwikkelaar AM, Woonzorg Nederland, Heren 5 architecten, wethouder Jakob Wedemeijer en vertegenwoordigers van de toekomstige huurders de officiële bouwstart.

2022-05-11 feestelijke start Amstelkwartier.jpg

Stadsveteraan

Wij realiseren in opdracht van gebiedsontwikkelaar AM een wooncomplex met 114 sociale huurwoningen voor vitale senioren in het Amsterdamse Amstelkwartier. Huurders wonen er zelfstandig of delen een woning met een of twee anderen, en beschikken over collectieve ruimten en gedeelde faciliteiten, zoals de kookstudio, tuinkamer en schitterende binnentuin. Als de bouw volgens planning verloopt, wordt het gebouw begin 2024 in gebruik genomen.

Al in een vroeg stadium zijn senioren betrokken bij de uitwerking van de plannen. In gesprekken en bijeenkomsten gaven zij hun mening over het concept, en ook in het vervolgtraject praten zij mee over het gebruik van de gedeelde faciliteiten en collectieve ruimten.

Zelfstandig maar toch samen

Toekomstige huurders vormen een zogenoemde beheercoöperatie, waarin zij zelf bepalen en beslissen hoe en met wie zij willen wonen. “Zelfstandig wonen en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om samen activiteiten te ondernemen spreekt ons erg aan,” zegt een woordvoerder. “Nu kunnen we alvast invloed uitoefenen aan hoe dit eruit kan komen te zien. We vinden het daarnaast belangrijk toekomstgericht te denken en een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door spullen met elkaar te delen zoals gereedschap, wasmachines en deelauto’s.”

".., want oud worden doe je niet alleen".

een toekomstige bewoner

Toekomst seniorenhuisvesting in Amsterdam

Stadsveteraan in het Amstelkwartier is de eerste realisatie van de nieuwe woonvorm Stadsveteraan, en een direct resultaat van de intentieovereenkomst Geclusterd Wonen voor Ouderen in Amsterdam, die met de gemeente is ondertekend voor het realiseren van 2.000 zelfstandige geclusterde woningen.

“Amsterdam telt steeds meer ouderen, maar lang niet alle woningen zijn geschikt om oud in te worden,” stelt wethouder Jakob Wedemeijer. “Daarom zetten we in op de bouw van geclusterde ouderenwoningen, waar bewoners veel meer met elkaar delen dan alleen een gang of een lift. De Stadsveteraan is daar een goed voorbeeld van. Het is ook goed nieuws voor de doorstroming op de woningmarkt, want wie hier komt wonen zal veelal een grotere sociale huurwoning achterlaten.”

‘Oplossing voor grote behoefte’

“We zijn blij en trots dat we dit in Amsterdam kunnen realiseren,” zegt Woonzorg Nederland-bestuurder Cees van Boven. “De toenemende vergrijzing zorgt overal in Nederland voor huisvestingsvraagstukken, maar toch vooral in steden waar de ruimte beperkt is. Stadsveteraan is een oplossing voor de grote behoefte aan passende woningen voor senioren, en maakt het mogelijk dat ze langer zelfstandig blijven wonen en zelf in de hand hebben hoe ze oud worden.”

Peter Heuvelink van ontwikkelaar AM onderschrijft het belang van een toekomstbestendige visie op seniorenhuisvesting. “De groei van het aantal ouderen en hun diversiteit maakt het noodzakelijk om hun huisvesting te integreren in huidige en komende gebiedsontwikkelingen. Stadsveteraan is hiervan een goed voorbeeld, nu in Amsterdam en hopelijk later ook in andere grote steden.”

‘Alibi tot ontmoeten’

In het gebouw in het Amstelkwartier komen naast zelfstandige appartementen ook 54 groepswoningen voor twee of drie personen. Die beschikken over een eigen studio, pantry en badkamer, en een gedeelde woonkamer met keuken. Sjuul Cluitmans van Heren 5 architecten: “Stadsveteranen kiezen bewust voor stads wonen: een compacte woning, delen van faciliteiten en elkaar een handje helpen waar het uitkomt. Die opzet komt terug in het ontwerp van het gebouw, dat met gemeenschappelijke ruimtes en slimme looproutes ‘een alibi tot ontmoeten’ biedt. Dat gaat eenzaamheid tegen en zorgt dat huurders langer zelfstandig kunnen wonen.”

 

Kijk voor meer informatie op www.stadsveteraan.nl