Zoeken

Tijdwinst, duurzaam en circulair bouwen met prefab balkons.

VBI heeft samen met Schöck Nederland BV een innovatief ophangsysteem ontwikkeld voor het droog en achteraf monteren van prefab balkons en galerijplaten aan prefab appartementsvloeren. Dit nieuwe concept hebben wij toegepast op ons nieuwbouw project 30 appartementen Noack in Amersfoort.

LindersFotografie_VBIPlaatsenBalkonsAmersfoort_251021_29_WEB.jpeg

Deze nieuwe balkonoplossing biedt ons een enorme tijdswinst. Daarnaast worden de balkons schoon opgeleverd, zonder tijdelijke beschermingen tegen eventuele gebouwbeschadigingen. Het verbindingselement van Schöck voor dit nieuwe ophangsysteem wordt in VBI-randplaten geïntegreerd. Innovatief aan deze oplossing voor appartementen is de snelheid en het gemak waarmee de vrij uitkragende balkons zonder onderstempeling en steigerwerk droog aan het prefab casco van het appartementengebouw gemonteerd kunnen worden. Bijkomend voordeel hiervan is dat de prefab balkons demontabel blijven. Ze kunnen dus eenvoudig van de gevel gehaald en hergebruikt worden.

Uitkragende balkons bij prefab bouw

Arend Jan Spijker, teamleider en projectmanager R&D bij VBI, legt uit dat VBI-kanaalplaatvloeren de basis zijn van deze nieuwe oplossing voor uitkragende balkons. “Nieuw aan deze balkonoplossing is dat dit type balkons voortaan in combinatie met prefab betonelementen gerealiseerd kan worden”, legt Spijker uit. In het vloerveld met de prefab kanaalplaten worden grenzend aan de balkons of galerijen, speciale prefab randelementen in de vloer opgenomen.  De balkon- en vloerdelen met bijbehorende verankerings- en bevestigingspunten passen naadloos in elkaar. “In de montagefase is het puur een kwestie van vloer- en balkononderdelen in elkaar schuiven en deze vervolgens fixeren. De balkons worden als laatste bouwelement, na de ruwbouw gemonteerd.

Afstemmen met Goossen Te Pas Bouw

Frank van Dulkenraad is teamleider Technische Buitendienst bij VBI en is betrokken bij de voorbereidingen en de installatie van de balkons. Hij legt uit dat deze prefab balkonoplossing voor iedereen nieuw is. “Het is voor ons de eerste keer dat we onze nieuwe oplossingen toepassen”, zegt Van Dulkenraad. “Als je volledig prefab bouwt, vinden we het van groot belang dat tijdens de voorbereidingen de technische details en specificaties zo goed mogelijk met de aannemer worden afgestemd. Op deze manier zorgen we vanuit VBI ervoor dat op de bouwplaats het monteren van de losse elementen gestroomlijnd loopt. De slimme verbinding van Schöck maakt het mogelijk om de balkons aan het eind van de levensfase te demonteren. Hierdoor draagt het nieuwe systeem bij aan duurzaam en circulair bouwen”, stelt Van Dulkenraad vast. “Het systeem van uitkragende balkons zonder onderstempeling is voor VBI overigens niet nieuw. Wel nieuw is dat bij deze balkonoplossing, in combinatie met een kanaalplaat, droog gemonteerd kan worden, waardoor de balkons niet meer op de traditionele manier in het werk aangestort hoeven te worden”. De droge montage levert een aantal belangrijke voordelen. De aannemer hoeft geen rekening meer te houden met droog of verhardingstijd. De montage van de prefab onderdelen is niet meer afhankelijk van weersomstandigheden. Er zijn geen extra bewerkingen nodig op de bouwplaats, wat de kwaliteit verhoogt, faalkosten vermindert en de bouwtijd verkort. Van Dulkenraad: “Het plannen van een bouwkraan, dat vaak leidend is tijdens de bouwlogistiek, wordt bij deze balkonoplossing geoptimaliseerd omdat een kraan minder vaak ingezet hoeft te worden. Dat vergroot de flexibiliteit op de bouwplaats”, zegt hij. “Deze balkonoplossing kan door elke bouwer en balkonproducent probleemloos worden toegepast. De elementen zijn exact op elkaar afgestemd zodat het monteren niet fout kan gaan”, zegt Van Dulkenraad.

"De slimme verbinding van Schöck maakt het mogelijk om de balkons aan het eind van de levensfase te demonteren. Hierdoor draagt het nieuwe systeem bij aan duurzaam en circulair bouwen”

Frank van Dulkenraad

Snelle installatie

Wij hebben de balkonoplossing van VBI toegepast voor de bouw van een appartementengebouw van dertig sociale huurwoningen in Amersfoort. Marko Nijland, projectleider van Goossen te Pas Bouw, vertelt dat begin november dit jaar 24 balkons aan het appartementencomplex zijn gemonteerd. “Dat was binnen anderhalve dag gerealiseerd.” Nijland geeft aan dat dit project zich uitstekend leent als pilotproject. “We vinden het een interessante balkonoplossing vanwege de droge montage, waardoor je eenvoudig en snel seriematig kunt monteren. Je hebt ook geen hinder meer van het steigerwerk en de onderstempeling tijdens de ruwbouw. “Onderstempelen is een vrij intensieve, tijdrovende en bepaald geen populaire klus”, zegt Nijland. “Dat dit niet meer nodig is, vind ik een groot voordeel.” Daarnaast behoudt het balkon zijn kwaliteit, omdat deze pas als laatste element in de bouw- of afbouwfase wordt aangebracht. Als je ze namelijk in de ruwbouw hangt, moet je ze beschermen tegen beschadiging of vervuiling, zoals roestwater en specieresten. Erik Rolleman, uitvoerder van Goossen te Pas Bouw, is zeer te spreken over de snelle en eenvoudige montage van de balkons. “Eigenlijk is het een vrij simpel ophangsysteem, waarmee we binnen anderhalve dag 24 balkons aan de gevels kunnen hangen, dat is ongekend snel”, zegt Rolleman. “Dit systeem heeft ons een zestal weken tijdswinst opgeleverd, vergeleken bij de traditionele manier van balkons plaatsen aan een appartementengebouw.

“Eigenlijk is het een vrij simpel ophangsysteem, waarmee we binnen anderhalve dag 24 balkons aan de gevels kunnen hangen, dat is ongekend snel”.

Erik Rolleman

VBI

VBI producent van innovatieve prefab vloersytemen heeft voor dit project de vloeren geleverd en samen met Schöck Nederland BV dit innovatieve ophangsysteem ontwikkeld. De tekst uit dit artikel is gedeeltelijk overgenomen uit een publicatie/ persbericht van VBI. 

Foto's : Linders fotografie

Artikel VBI; droogmontage voor uitkragende balkons