Zoeken

Veldwijk Noord in Hengelo krijgt eindelijk vorm

HENGELO - Vier jaar later dan gepland begint in mei de bouw van de Brede School "Berflo Es". Veldwijk Noord krijgt nu eindelijk vorm. Met de sloop van het Achmeacomplex in het najaar van 2009 en de flats aan het Olympiaplein in de zomer van 2010 is het 'groene hart' van Veldwijk Noord aanzienlijk uitgebreid. Ten zuiden van het waterwingebied liggen al jaren twee groene vlakten te wachten op nieuwbouw.

Berflo 10.jpg

Schop gaat de grond in

De ontwikkelingen in het gebied tussen FBK-stadion, spoor, Twekkelerweg en Breemarsweg zijn door de crisis behoorlijk in het slop geraakt. Voor twee delen van dit gebied, ten zuiden van de Marathonlaan en ten noorden van de Stadionlaan, zijn de plannen zelfs helemaal uitgesteld. Maar voor een aantal plannen gaat de schop nu toch echt de grond in.
Zo begint in mei de bouw van de Multifunctionele Accommodatie (MFA) met onder meer de Brede School. Het winkelcentrum er tegenover moet in de eerste helft van 2014 worden gerealiseerd. De vraag is echter of de geplande zestig appartementen daar al direct boven komen.
Omdat de woningmarkt er zo slecht voor staat, kan het zijn dat voorlopig alleen de winkelunits er komen en dat de woningen er pas later bovenop worden gebouwd. Welbions is nog druk aan het puzzelen hoe het plan in fasen kan worden uitgevoerd. Feit is dat de bouw van het winkelcentrum niet langer kan wachten. De wijk moet nieuwe bewoners iets te bieden hebben, zoals een centrum om boodschappen te doen en een school voor het kroost.

Brede school Berflo Es en overige ontwikkelingen

De bouw van de Brede School is gegund aan de combinatie Goossen Te Pas Bouw uit Enschede en moet in juni 2014 klaar zijn. Dat is zo'n 3,5 tot 4 jaar later dan eigenlijk de bedoeling was. Die vertraging is onder meer veroorzaakt door de aankoop van het waterwingebied. Die is uiteindelijk onder druk van onteigening tot stand gekomen.
Projectontwikkelaar Ter Steege Vastgoed uit Rijssen heeft aan deze deal een project midden in de wijk overgehouden. In het middengebied, tussen Stadionlaan en Marathonlaan, mag het zestig woningen bouwen. Ook die kunnen er snel komen. Ter Steege wil ze nog dit jaar op de markt zetten. Als de belangstelling er is, komen de huizen er dus in 2014. Om de interesse aan te wakkeren, wil Ter Steege de woningen geheel naar wens van de kopers bouwen. "Als mensen rijtjeshuizen willen, bouwen we dat. Als ze twee-onder-een-kapwoningen willen, bouwen we dat ook. Wij ontwerpen, maar ze mogen zelf opties en indeling bepalen", aldus projectleider Kristian Makkinga.
Aannemer Droste bouwt in dit middengebied twintig koopwoningen. Verder gaat Welbions zeventien huurwoningen bouwen. Dat worden in elk geval rijtjeshuizen.
Welbions laat de hoogbouw ten noorden van de Stadionlaan en in de hoek Marathonlaan/Heraklesstraat voorlopig staan. Op deze manier wordt voorkomen dat ook hier jarenlang terrein braak ligt. Bewoners hebben per brief te horen gekregen dat zij nog minstens tien jaar kunnen blijven. Er wordt groot onderhoud verricht aan de flats. Wat er precies gebeurt, hangt af van de staat van de woning. Waar recent badkamers of keukens zijn vervangen, blijft dat beperkt.

 

Bron: Twentsche Courant Tubantia, d.d. 11-04-2013