Zoeken

Verpleegafdeling met eenpersoonskamers in nieuw ziekenhuis ‘klaar’

Met nog drie weken te gaan tot de bouwvak, is in de nieuwbouw van Medisch Spectrum Twente (MST) de eerste verpleegafdeling met eenpersoonskamers grotendeels afgerond. Ingericht en voorzien van medische apparatuur zijn de kamers uiteraard nog niet, maar de sfeer en gastvrijheid die het nieuwe gebouw moet gaan uitstralen, is wel goed te zien en voelbaar. Een selectieve groep Enschedeërs krijgt op maandag 14 juli (door een wedstrijd) de kans om de verpleegafdeling te zien in combinatie met een rondleiding door het nieuwe ziekenhuis.

nieuwslogo3.jpg

In het nieuwe ziekenhuis komen uitsluitend eenpersoonskamers. Een bewuste keuze van MST. Eenpersoonskamers bieden rust en privacy, waardoor de patiënt goed aan zijn of haar herstel toekomt. De kans op besmettingen is kleiner. Daarnaast is het mogelijk om meer hotelachtige service te bieden, zoals roomservice en de mogelijkheid voor naasten om samen met hun zieke familielid te eten en, indien wenselijk en medisch verantwoord, te overnachten.

 

De eenpersoonskamers in MST zijn ruim met toegang via een brede schuifdeur, een ziekenhuisbed in het midden, een aanrechtblokje, kastjes voor persoonlijke spullen, een tafel en een comfortabele stoel. De patiënt heeft een eigen badkamer. Patiënten die in de eenpersoonskamer het contact met anderen missen, kunnen de schuifdeur van hun kamer en de lamellen in het raam naast de schuifdeur openen. Hierdoor kunnen patiënten zien wat er elders op de verpleegafdeling gebeurt. Daarnaast komen er loungeplekken in het nieuwe ziekenhuis, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Patiënten kijken uit op de binnenstad of op een atrium, waardoor er veel daglicht in hun kamer binnenkomt. Dat is healing environment, oftewel een gezonde omgeving creëren. Daglicht is belangrijk voor het bioritme en dus slaapritme. De rust en het comfort in het ziekenhuis moeten bijdragen aan het herstel.

Rondleiding

Enschedeërs die nieuwsgierig zijn hoe de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de binnenkant vordert en zelf willen zien hoe een verpleegafdeling met eenpersoonskamers eruit ziet, maken kans op een rondleiding door het gebouw. Op de Facebookpagina van MST en via een emailadres kunnen mensen hun verhaal achterlaten waarom juist zij in aanmerking moeten komen voor deze rondleiding. Verhalen moeten minimaal 100 woorden en maximaal 400 woorden zijn. Er worden uiteindelijk tien personen geselecteerd. In elk stadsdeel van Enschede maken steeds twee personen een kans. Tot vrijdag 11 juli 2014 kunnen geïnteresseerden hun verhaal op Facebook achterlaten of hun verhaal sturen naar pr@mst.nl

MST20140522-028-2.jpg

Achtergrond

Op 29 mei 2012 is de bouw van het nieuwe ziekenhuis in de binnenstad van Enschede officieel van start gegaan. Na 18 maanden bouwen waren het dak en de gevels wind- en waterdicht. Aan de binnenkant wordt nu hard gewerkt aan de afbouw van onder andere verpleegafdelingen, het operatiecomplex, de Intensive Care en poliklinieken. Naar verwachting wordt de nieuwbouw in augustus 2015 opgeleverd door Bouwcombinatie DuraVermeer - Trebbe - Goossen Te Pas Bouw MST v.o.f. waarna het gebouw nog gebruiksklaar gemaakt moet worden. Begin 2016 kan er dan verhuisd worden.