Zoeken

VolkerWessels benoemt alle 17.000 collega's tot veiligheidsleider

Veiligheid is één van de kernwaarden van VolkerWessels. Via het veiligheidsprogramma WAVE (Weest Alert! Veiligheid Eerst!) proberen we onveilige situaties te voorkomen. De afgelopen jaren hebben we hier grote stappen in gezet, maar toch worden we nog te vaak geconfronteerd met ernstige ongevallen. Om ons doel te bereiken ('Iedereen elke dag weer veilig thuis!'), benoemen we al onze 17.000 collega's tot veiligheidsleider.

Banner 17000 veiligheidsleiders.jpg
VolkerWessels veiligheidsverhaal poster_1.jpg

Directeur Veiligheid Bas Roordink: “We zien dat veiligheid belangrijk wordt gevonden, maar ook moet concurreren met veel andere prioriteiten en dat leidt soms tot lastige dilemma's. Als VolkerWessels moeten we ervoor zorgen dat veiligheid onderdeel is van alles dat we doen en de omstandigheden creëren waarin mensen veilig kunnen werken. Maar veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid waar we al onze 17.000 collega's bij nodig hebben. Vanuit het WAVE-programma is het belangrijk dat we allemaal verantwoordelijkheid nemen, consequent zijn en indien nodig overgaan tot actie. Kortom: handelen als een veiligheidsleider."

 

Om die gedeelde verantwoordelijkheid concreet te maken, hebben we het veiligheidsverhaal van VolkerWessels, de belangrijkste doelstelling en ieders rol daarin teruggebracht tot de essentie, zodat het op één A4 poster (download als .pdf) past. De poster bestaat uit drie belangrijke pijlers:

Ons doel: 'Iedereen elke dag weer veilig thuis!'

‘Iedereen elke dag weer veilig thuis!'.Dat is wat we in elke fase van onze werkzaamheden, op al onze werkplekken en iedere dag opnieuw moeten waarmaken. Of je nu in de bouwkeet zit of aan de directietafel. En of je nu bij VolkerWessels werkt, bij een onderaannemer of een andere rol hebt in een van onze projecten.

Wat is de rol van VolkerWessels?

Het VolkerWessels veiligheidsprogramma WAVE helpt ons een werkomgeving en aanpak te creëren waarin veilig werken vanzelfsprekend is. WAVE is het fundament bij alles wat we doen. We focussen daarbij op drie onderdelen: leiderschap tonen, samenwerken en leren van elkaar. Vanzelfsprekend mag je van VolkerWessels verwachten dat wij zorgen voor de middelen en materialen om altijd veilig te kunnen werken.

De rol van onze 17.000 veiligheidsleiders

Een veiligheidsleider is een collega die WAVE in de praktijk brengt: een actieve rol speelt bij het uitdragen van de WAVE-waarden, anderen aanspreekt maar zich ook laat aanspreken en die indien nodig overgaat tot actie. Door al onze collega's te benoemen tot veiligheidsleider maken we de verantwoordelijkheid concreet. De komende periode zal VolkerWessels de rol van de veiligheidsleider verder vormgeven met behulp van campagnes en voorbeelden.