Zoeken

Week van de energierekening

Deze week is het de week van de energierekening. De Week van de Energierekening geeft aandacht aan makkelijk energie besparen in huis. Minder energieverbruik zorgt voor een lagere energierekening en een beter milieu. De Week van de Energierekening loopt van 14 tot en met 20 oktober 2013.

energie-besparen_tn240x240.png

Tips en adviezen

Op de website http://www.milieucentraal.nl/ vindt u tips en adviezen om te besparen op energie. Hieronder alvast enkele tips om makkelijk en snel geld te besparen:

  • Twee minuten korter douchen per dag scheelt € 55 per jaar!
  • Wassen met een volle wasmachine en bij lagere temperatuur (i.p.v. 60 graden) bespaart minimaal 50% energiegebruik van de wasmachine. U bespaart namelijk op water én gas (voor de productie van warm water). Dit is al snel zo'n € 50 per jaar! En voor grotere huishoudens wordt het verschil al gauw aanzienlijk groter.
  • Als u zo'n vijf gloeilampen vervangt door ledlampen, bespaart u al gauw € 50 per jaar. De iets duurdere ledlampen zijn dus snel terugverdiend.
  • Een wasrek in huis gebruiken heeft naast energie besparen nog een voordeel: drogende was houdt de luchtvochtigheid op peil. Een was per week op het wasrek drogen bespaart zo'n € 50 per jaar (afhankelijk van de droger).
  • Audio/video en computerapparatuur met een stekkerdoos of automatisch uitschakelen bespaart al snel zo'n € 50 per jaar!
  • Ontdooi de vriezer liefst 1 keer per 3 maanden. Of doe het bij de zomer/wintertijd-wissel (als u toch al de aardlekschakelaar test). Bij 2 mm ijs neemt het energiegebruik al 10% toe. Haalt u dat ijs regelmatig weg, dan bespaart u al snel € 15 tot € 50 per jaar (afhankelijk van het energielabel van de vriezer).
  • De verwarming een graadje lager zetten scheelt op jaarbasis gemiddeld € 50,-. Heel handig is een digitale kamerthermostaat waarmee u ook op afstand de kamertemperatuur kunt regelen.
    Niet verwarmen in ruimtes waar niemand is, bespaart al snel zo'n € 100 per jaar op de gasrekening! Regel de verwarming in minder gebruikte ruimtes met een thermostaatkraan. Vervang 2 radiatorkranen door een thermostaatkraan en bespaar al snel € 50 per jaar.
energie-besparen_tn240x240.png

Initiatief

De Week van de Energierekening is een initiatief van de onafhankelijke organisaties Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VvE Belang, Vastgoed Belang, VACpunt Wonen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.