Zoeken

Wonen op de Performance Factory stap dichterbij door start bouw

De bouw van het woongebouw op de Performance Factory is gestart. Een plek waar young professionals en starters op de arbeidsmarkt straks wonen, werken en elkaar ontmoeten. In opdracht van Domijn bouwen wij in samenwerking met De Groot Vroomshoop ruim 200 duurzame woningen in het centrum van Enschede.

8721_AI01_20220901.png

In de fabriek op nog geen 6 kilometer hemelsbreed van de bouwplaats, bereidt De Groot Vroomshoop 185 massief houten, kant-en-klare appartementen voor. Die plaatsen ze straks op een traditioneel gebouwde basis op de bouwplaats, waarin ook nog eens 17 woon-werkstudio’s zijn gemaakt. Om de combinatie van wonen en werken te onderstrepen zijn hier ook de kantoor-, praktijk- of atelierruimtes te vinden. De verwachtte oplevering is begin 2024.

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel

Door onze eerste werkzaamheden op de bouwplaats lijkt het alsof het woongebouw op traditionele manier wordt gebouwd. Maar schijn bedriegt: na het traditioneel bouwen van de basis van het gebouw door ons, begint het innovatieve, duurzame bouwproces. Want in een fabriek op nog geen 6 kilometer hemelsbreed maakt De Groot Vroomshoop 185 massief houten, kant-en-klare appartementen. Waar de keuken en badkamer zelfs al in zitten. De appartementen worden een klein eindje vervoerd van de fabriek naar de bouwplaats. Waar ze hun definitieve plek krijgen op de basis. In die basis zijn overigens ook nog eens 17 woon-werkstudio’s en de kantoor-, praktijk-, of atelierruimtes te vinden.

Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn, licht toe: “We nemen als corporatie onze verantwoordelijkheid voor duurzaam bouwen, wonen en leven. Dat is goed voor het klimaat. Maar levert ook een gezond, comfortabel én energiezuinig thuis op voor onze huurders. Dat laatste draagt ook weer bij aan de betaalbaarheid. Iets waar we natuurlijk altijd rekening mee houden en blijven houden voor onze huurders. In dit project kiezen we daarom heel bewust voor een groot deel kant-en-klare woningen vanuit de fabriek. Dat zorgt voor minder verkeer van en naar de bouwplaats en minder afval. Maar ook voor een relatief snelle en daardoor meer betaalbare bouw. Ook willen we zo veel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Vandaar de keuze voor massief hout. Dat is een veel minder vervuilende grondstof dan bijvoorbeeld cement. Omdat hout juist CO2 opslaat.” 

“Onze fabriek staat vlak bij de bouwplaats,” vult Willem Ottink, Projectleider bij De Groot Vroomshoop aan. “En dat heeft grote voordelen. Want de kant-en-klare woningen vervoeren we maar een klein eindje. En ook dat draagt bij aan duurzaam bouwen. Bij De Groot Vroomshoop werken we hard aan het verduurzamen van de bouw en gebouwen. Neem de grondstof waar we mee werken: hout. Voor iedere 3 bomen die we kappen, planten we er 5 terug. Zo zorgen we ervoor dat we de aarde en haar grondstoffen niet uitputten.”

Duurzaam wonen in hartje centrum

Het woongebouw verrijst in hartje centrum op de Performance Factory. Daarmee voegt Domijn zo’n 200 woningen toe aan de woningmarkt in Enschede. Pr8 architecten ontwierp een gebouw met verwijzingen naar het industriële erfgoed in Enschede. Maar de toekomstige bewoners, young professionals en starters op de arbeidsmarkt, wonen en leven straks op een duurzame plek van nu.

Oosterbroek vertelt: “Een groot deel van de appartementen zijn van massief hout. Een materiaal dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van bewoners. En ook nog eens heel goed isoleert. Verder komt in het hart van het gebouw een groene binnentuin. En ook aan de gevels is straks groen te vinden. Dat zorgt voor een fijne leefomgeving waar bewoners elkaar graag ontmoeten. Maar de beplanting zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Daarnaast vangt het regenwater op bij meer extreem weer. Ook plaatsen we zonnepanelen. En we sluiten het gebouw aan op het warmtenet van Ennatuurlijk, wat het meest duurzame van Nederland is. Zo wonen onze huurders straks in een duurzame en energiezuinige woning.”

Het woongebouw voor young professionals

Wethouder wonen Jeroen Diepemaat: “Het aantrekken en behouden van talent is een belangrijke pijler voor onze stad. Een interessante plek om te wonen, vlak bij het centrum, draagt daar zeker aan bij. We zijn blij dat Domijn het initiatief neemt om ruim 200 woningen toe te voegen op de Performance Factory. Waar young professionals en starters op de arbeidsmarkt straks een thuis vinden.”

Wilma van Ingen, directeur-bestuurder van Domijn vult aan: “We werken als corporatie nauw samen met een groot aantal partijen in de stad, zoals de gemeente, bouwbedrijven, kennisinstellingen, corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Die samenwerking is ook hard nodig om stappen te zetten in de grote vraagstukken die er spelen. De ambitie om talent vast te houden is er daar één van. En het woongebouw op de Performance Factory - waar young professionals straks wonen, werken en elkaar ontmoeten - is een prachtig resultaat van die samenwerking.

Wonen als sluitstuk van de Performance Factory

De oplevering van de woningen is naar verwachting begin 2024. Met het woongebouw is de Performance Factory straks compleet: een plek waar horeca, kunst, cultuur, talentontwikkeling en ondernemerschap elkaar ontmoeten.

Meer informatie: