Zoeken
hardeberg.jpg

Gemeentehuis Hardenberg

Het nieuwe gemeentehuis inclusief een parkeerkelder is gebouwd in het centrum van Hardenberg in een parkachtige omgeving. Het gemeentehuis is uitgevoerd als een VolkerWessels project in samenwerking met Koenen Bouw uit Emmen. Het ontwerp is gemaakt door CIE architecten uit Amsterdam en uitgewerkt door IAA Architecten uit Enschede.

Duurzaamste gemeentehuis van Nederland

Het project bestaat uit een 3-laags parkeergarage, waarvan 1 laag bovengronds, welke ruimte biedt aan ca. 470 parkeerplaatsen. Daarboven bevindt zich het gemeentehuis met 6 verdiepingen, waarbij de begane grond en 1e verdieping openbaar is. Vanaf de 2e verdieping zijn kantoorplekken gesitueerd.

De gevels bestaan uit bronsgekleurd glas en het dak van de parkeerkelder en het dak van het gemeentehuis heeft een sedum bedekking. Het gebouw wordt gekenmerkt door de vele vides en de hoge raadzaal. Bij oplevering is het gemeentehuis het duurzaamste gemeentehuis van Nederland. Dit wordt bereikt middels slimme en innovatieve maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Zo reflecteren genius-lamellen in de zomer de zon, zodat het gebouw niet te erg opwarmt, maar laten tegelijkertijd nog wel zoveel licht binnen zodat de vraag naar kunstlicht minimaal blijft. De warmte die afgestoten wordt door centraal geplaatste computers, wordt gebruikt om bijvoorbeeld het tapwater op te warmen. Verder vangt het sedumdak water op, dat vervolgens gebruikt wordt om uitdroging van het parkeerdek tegen te gaan. En de warmte uit de ventilatiekanalen in de parkeergarage wordt gebruikt om bevriezing van het parkeerdek te voorkomen.

"Nieuwbouw gemeentehuis Hardenberg" is als voorbeeldproject aangemerkt door Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.

Gerealiseerde ambities

  • Maximale duurzaamheidsdoelstelling vanuit de gemeente
  • Bij oplevering het meest duurzame gemeentehuis van Nederland
  • GPR-score van 8,6 (op het onderdeel energie zelfs een GPR-score van 9,6)
  • EPC waarde van 0,46
  • Optimaal ontwerp voor energievraag-beperking
  • Hoogwaardige en innovatieve installaties voor invullen energievraag (o.a. warmtepomp, WKO)
  • Optimalisatie van CO2-gestuurde ventilatie
  • Aandacht voor de gebruikers en manieren om hen te stimuleren in het duurzame gebruik van het gebouw

Gemeente Hardenberg heeft een video gemaakt over de realisatie van het nieuwe gemeentehuis.