Zoeken
Afbeelding1.jpg

Voorzieningencluster Roombeek

Het voorzieningencluster is een multifunctioneel wijkcentrum in het hart van Roombeek, op een plek waar zich voorheen een weilandje en een oud boerderijtje bevonden, die door de ramp werden weggevaagd.

Veelheid aan functies

Het voorzieningencluster herbergt een veelheid aan functies en gebruikersgroepen: drie basisscholen, twee Turkse verenigingen, een Marokkaanse club, een kinderdagverblijf, een jongerencentrum, sportfaciliteiten, een horecavoorziening, een theaterzaal, een beeldende kunst- en een muziekatelier (met een isolerende doos-in-doos constructie), een stilte/herdenkingsruimte, een bibliotheek en woningen.

Een complex met een dergelijke grote variatie aan activiteiten vereist een voortdurende samenwerking met gebruikers. Zowel tijdens het ontwerpproces als tijdens het realisatieproces zijn de gebruikers uitvoerig betrokken bij het project. De wijze waarop de gebruikers zijn betrokken bij het project is ronduit spectaculair en uniek te noemen.

De samenwerking heeft geleid tot een uiterst functionalistisch gebouw. Een stad in een stad. Met grote en hoge overdekte openbare ruimtes, veel straten en trappen, balustraden waar je overheen kunt hangen en terrasjes. Die gemeenschappelijke openbare ruimte sluit aan op ontmoetingsruimtes die allemaal een zeer eigen karakter hebben, dat past bij de gebruikers. Zo heeft de club van modelspoorbouwers een heel groot raam gekregen, zodat iedereen naar binnen kan kijken en van de treintjes en nagebouwde tracés kan genieten. Is de crèche voorzien van vloerverwarming: comfortabel voor kruipende peuters. En kregen de scholen op eigen verzoek de wc's in het klaslokaal. Elke ruimte is erg ‘eigen' aan de gebruikers, die er, zo blijkt, bijzonder trots en zuinig op zijn, belangrijk natuurlijk in zo'n verzamelgebouw.